Gastouder worden

Bij een gezin of in eigen huis

Je kunt als gastouder bij een gezin thuis kinderen opvangen en je kunt in je eigen huis kinderen opvangen. Je bepaalt zelf welke dagen en uren je wilt werken. Werk je bij een gezin dan wordt dit in overleg bepaald.

Wat zijn de voorwaarden

Als gastouder dien je minimaal in het bezit te zijn van:

Financiën

Je bepaalt in principe zelf je uurtarief per kind per uur. Werk je in een gezin dan moet het gemiddelde uurloon minimaal het minimum loon zijn plus 8 % vakantiegeld.

Gastouders ontvangen maandelijks hun inkomsten via het gastouderbureau.

Daarbij maakt Nannies Network gebruik van De Gastoudercentrale. Dit is een onafhankelijke service-organisatie voor gastouders, vraagouders en gastouderbureaus.

Gastouders maken ook kosten om hun werk goed uit te kunnen voeren. Gastouders hebben de plicht om hun inkomsten op te geven aan de belastingdienst, maar ook het recht om de kosten daarvan af te trekken voordat er berekend wordt hoeveel belasting er betaald moet worden.

Voor gastouders die meerdere dagen per week verschillende kinderen opvangen, kan het financieel aantrekkelijk zijn om je als zelfstandig ondernemer in te schrijven. De wet stelt wel bepaalde eisen aan ondernemers. De Belastingdienst bepaalt of gastouders aan deze eisen voldoen. Voor meer informatie :
KennisNetwerk GastouderOpvang – Gastouder opleiding